Duurzaam verbouwen of renoveren, waar moet ik allemaal aan denken?

Als je een huis koopt, wil jouw hypotheekverstrekker weten wat de waarde van de woning is. Daarvoor vraagt hij jou een gevalideerd taxatierapport door een onafhankelijke taxateur uit te laten voeren. Maar naast het kopen of verkopen van een woning, zijn er ook nog een aantal andere situaties waarin zo’n taxatierapport de ideale uitkomst is. En wist jij dat er ook mooie voordelen uit een taxatierapport te halen zijn? Of maken we je nu erg nieuwsgierig? In deze blog leggen we zowel de redenen voor het aanvragen van als de voordelen voortkomend uit een taxatie graag aan je uit.

De kern van een taxatie
De waarde van een woning hangt af van veel verschillende factoren. Denk om te beginnen maar eens aan de locatie waar de woning staat. Staat het in een gewilde buurt, of iets verder achteraf? Woon je dichtbij allerlei voorzieningen of moet je hiervoor even op de fiets of in de auto stappen? Vervolgens kijken we naar de feiten van de woning zelf: de grootte, status van het onderhoud, indeling, gebruikte isolatiematerialen, ruimte rondom het huis (tuin of balkon), inhoud en oppervlakte. Maar we kijken ook of er erfpacht op de woning geldt en of er duurzaamheidsvoorzieningen zoals zonnepanelen aanwezig zijn. Al deze uitkomsten samen nemen wij mee in de waarde berekening van jouw woning voor in het taxatierapport.

7 redenen voor een taxatie
Toch zijn er meerdere redenen voor een taxatie te bedenken. We hadden het al over de verkoop of aankoop van een woning in de intro van deze blog. Een taxatie is ook nodig wanneer je:

  • Een hypotheekaanvraag doet voor een verbouwing;
  • De waarde van een woning wilt weten bij een echtscheiding of overlijden;
  • Beroep wilt aantekenen tegen de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning;
  • Graag meer achtergrondinformatie ontvangt voor de juiste aankoop- of verkoopbeslissing;
  • Jouw huidige hypotheek wilt oversluiten of verhogen;
  • De herbouwwaarde wilt laten bepalen, bijvoorbeeld voor jouw opstalverzekering;
  • De fiscale woningwaarde van jouw woning wilt weten.

Is een taxatie in alle gevallen verplicht?
Nee, niet altijd. Hypotheekverstrekkers stellen een taxatie alleen wel verplicht bij het afsluiten, oversluiten of verhogen van een hypotheek. Het oversluiten van je hypotheek is door de lage rentestanden nu heel interessant. Dit kan namelijk jouw maandelijkse hypotheekkosten behoorlijk verlagen. Wanneer jouw woning de afgelopen jaren in waarde is gestegen, kan de overwaarde een goede reden zijn om korting te geven op jouw hypotheekrente. Ook wanneer de nu lage hypotheekrentes in de toekomst stijgen, of als de renteperiode van jouw hypotheek bijna afloopt, is het zeker interessant om een taxatierapport aan te vragen en de mogelijkheden te onderzoeken.

De voordelen van een taxatie
Naast het verlagen van jouw maandelijkse hypotheekkosten zijn er ook nog andere voordelen verbonden aan een taxatierapport. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de lagere hypotheekkosten bij een verbouwing. In de huidige woningmarkt is het niet altijd mogelijk om jouw droomhuis te kunnen kopen. Wellicht kun je met aanpassingen of een verbouwing van jouw huidige woning alsnog een fijn thuis creëren.

Lukt het jou om jouw droomhuis te kopen? Dan wil je natuurlijk de beste prijs betalen voor deze woning. Een te hoge prijs betekent immers hogere maandlasten voor de hele looptijd van jouw hypotheek. En geloof ons: dat zijn vele jaren! Bovendien weet je na het uitvoeren van een taxatie ook direct of je voor onaangename (juridische) verrassingen komt te staan. Erfdienstbaarheden zoals het recht van overpad bijvoorbeeld of tegenvallers wanneer er jarenlang geen onderhoud is uitgevoerd. Ook als je jouw eigen woning wilt verkopen, wil je inzicht hebben in de juiste woningwaarde. Een taxatierapport geeft dan de juiste inzichten om jouw huis met een passende vraagprijs in de markt te zetten.

Ben jij benieuwd geworden naar de waarde van jouw huidige of nieuw aan te kopen woning? Of herken jij jouw situatie in één van onze andere redenen waarom je een taxatie zou willen aanvragen? Laat het ons dan gerust weten. We komen graag bij je langs voor een gevalideerd taxatierapport!