Hoe kan een taxatie de rente van jouw recent gekochte woning de rente van jouw hypotheek verlagen?

De rentestanden staan laag, extreem laag. Wanneer je een aantal maanden tot zo’n twee jaar geleden een nieuwe woning gekocht hebt, was het rentepercentage al gunstig. Toch is er in de afgelopen maanden nog veel verandert ten opzichte van jouw koopsituatie. Om de renteopslag te verlagen zonder te hoeven verhuizen of je hypotheek over te sluiten, is een taxatie nodig. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar valt reuze mee. Een interessante optie dus om uit te zoeken. Zeker zodra je inziet hoeveel je hierdoor op je maandelijkse hypotheeklasten kunt besparen.

 Snelle waardestijging van woningen

Beeld het je maar eens in: zo’n twee jaar geleden kocht jij jouw huidige woning. Afgelopen maand zette jouw buren hun huis in de verkoop, wat zij inmiddels voor een aanzienlijk hogere prijs verkocht hebben. De waardestijging in deze korte tijd kan invloed hebben op jouw maandelijkse hypotheeklasten. Om van de inmiddels historische lage hypotheekmaandlasten te kunnen profiteren, wordt vaak gedacht aan verhuizen of het oversluiten van je hypotheek. Maar wist je dat je ook jouw renteopslag kunt verlagen?

Wat is renteopslag?

De rente die jij over je hypotheek betaalt bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. De laatste variant van jouw rente betaal je om het risico af te dekken dat je de hypotheek niet meer kunt terugbetalen. Wanneer een woning in waarde stijgt, wordt het risico tegelijkertijd ook kleiner en is het gunstig om de renteopslag te verlagen.

Bereken jouw renteopslag

Bij het afsluiten van een hypotheek werken hypotheekverstrekkers met risicoklassen. De klassen variëren veelal tussen de 65 en 100 procent van de marktwaarde van een woning. Die marktwaarde wordt bepaald door de taxatie die je bij de koop van het huis hebt laten uitvoeren. Een voorbeeld: jouw huidige woning is destijds getaxeerd op € 300.000,-. Om deze woning te kopen heb je zelf € 75.000,- bijgedragen. De overige € 225.000,- zijn door jouw hypotheekverstrekker betaald.

Dit betekent dat jouw hypotheek 75 procent van jouw gekochte woning dekt. Daardoor valt jouw hypotheek in een door de hypotheekverstrekker vastgestelde risicoklasse. Op de website van jouw hypotheekverstrekker kun je uitrekenen welke renteopslag bij deze risicoklasse hoort. In dit geval kan dit bijvoorbeeld 0,25 procent zijn. Dit percentage kan in sommige gevallen oplopen tot wel 0,5 procent!

Loopt deze maandelijkse besparing dan hoog op?

Dat is lastig te zeggen. Natuurlijk hopen we voor je dat je middels een taxatie jouw maandbedrag flink kunt verlagen. Veelal is dit eerder tientjes werk en komt het in ons voorbeeld uit op zo’n 30 tot 40 euro per maand. Dat klinkt misschien niet drastisch, maar als je berekent dat dit voor de looptijd is van 20 jaar, loopt dit bedrag toch op tot zo’n € 9.000,-.

Waarom gebeurt dat niet automatisch?

Om hier gebruik van te maken moet je als woningeigenaar wel zelf het initiatief nemen. Jouw hypotheekverstrekker zal gedurende de looptijd van jouw hypotheek hier nooit op in spelen, maar werkt er gerust aan mee. Het is voor hen eenvoudig genoeg niet te doen om bij iedere waardestijging of -daling het hele portfolio opnieuw door te lichten. Uiteraard doen ze dit wel op het moment dat de looptijd van jouw hypotheek afloopt. Dan zullen ze opnieuw naar de waarde van jouw woning en het daarbij horende risico kijken.

Renteopslag bij NHG en aflossing

Als uitzondering op deze regel geldt dat er voor woningen met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geen renteopslag wordt berekent. In dit geval is de NHG namelijk de risicodrager van de hypotheek en is de hypotheekverstrekker zo verzekerd van terugbetaling.

Wanneer je ervoor kiest om jouw hypotheek sneller af te lossen dan de vastgestelde doorlooptijd, is het zeker gunstig om jouw woning opnieuw te laten taxeren. De verlaging van de restschuld kan hierdoor namelijk invloed hebben op het risico en dus op jouw renteopslag.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op. We leggen je graag uit hoe dit werkt of komen bij je langs voor een taxatie van jouw woning.