Hoeveel meerwaarde levert een verbouwing op voor mijn woning?

Een frisse lik verf op de kozijnen of nieuwe vloer geeft al een heel andere blik op jouw woning, maar levert behalve een betere ligging in de markt niet direct een hogere vraagprijs op bij de verkoop. Een verbouwing daarentegen zorgt wel degelijk voor een stijging van de vraagprijs. Maar welke verbouwing of aanpassing is geschikt voor jouw woning, past binnen jouw budget en levert de meerwaarde op die jij zoekt, hoopt of verwacht? In deze blog geven we je antwoord op de meest gestelde vragen.

Verkopen of verbouwen?
“Gaan we verkopen of toch verbouwen?” is een veel gestelde vraag onder huizenbezitters. Zowel verkopen als verbouwen hebben voor- en nadelen. De daadwerkelijke keuze is onder andere afhankelijk van het feit of jouw woonwensen te realiseren zijn in jouw huidige woning en of je de buurt waar je woont prettig vindt. Wanneer je overweegt om jouw huis te ver- of uitbouwen, is de kans groot dat je al gesproken hebt met een architect, aannemer of sanitair specialist. Naast advies in materiaal- en kleurgebruik helpen deze specialisten je graag bij het vertalen van jouw woonwensen en ideeën in een concreet plan. De vraag is alleen: waar start je?

Doelgroep gericht
Wanneer je tevreden bent met de basis van je huis, zoals de plek waar het staat, de grootte van jouw tuin en de (tot nu toe) beschikbare binnenruimte, dan is verbouwen zeker een goede overweging. Wanneer je de behoefte hebt om jouw eigen huis aan te passen, raden we je aan om ook alvast na te denken over de behoeftes van mogelijke toekomstige kopers. Wat zijn dit voor mensen? Wat zoeken zij in een woning? En op welke manier en in welke stijl kun jij jouw woning nog aantrekkelijker voor hen maken?

Een uitbreiding van het woonoppervlakte door een uitbouw van bijvoorbeeld de woonkamer levert vrijwel altijd waardevermeerdering op. Ook het toevoegen van extra ruimtes, zoals een vaste trap naar de zolder, tussenwand in een grote kamer, plaatsen van een dakkapel, uitdiepen van de kelder of omtoveren van de garage naar een werkplek levert meer waarde op. Een nieuwe badkamer of keuken vlak voor de verkoop van jouw woning is niet altijd de beste beslissing. Dit heeft vooral te maken met de smaak van de kopers. Wat jij mooi vindt, valt bij een ander wellicht niet in de smaak. Ook het opknappen van jouw voor- of achtertuin is smaak gebonden en kun je vlak voor de verkoop beter achterwege laten. Een nette tuin is uiteraard altijd een pré.

Duurzame verbouwing
Is de ruimte in jouw woning voldoende, maar wil jij je vooral richten op het verlagen van energiekosten, bijdragen aan een verbetering van het milieu of het verminderen van onderhoud? Wanneer je jouw woning verduurzaamt door het te isoleren, dubbel of tripleglas te plaatsen, zonnepanelen te bevestigen, een warmtepomp te gaan gebruiken of kozijnen in een kunststof variant te vervangen, kun je het bedrag wat je hieraan besteed volledig meetellen als waardevermeerdering van jouw woning. Bovendien krijgt jouw woning door deze aanpassingen een beter energielabel, wat de waarde van jouw huis nog eens extra laat groeien.

Financiën
Voordat je start met de daadwerkelijke verbouwing raden we je aan een plan en plattegrond uit te (laten) werken, zodat je zeker weet dat jouw beeldvorming overeenkomt met de uitwerking. Onderzoek ook of je een vergunning nodig hebt en maak een overzicht van alle kosten. Verdiep je daarbij ook eens in de economische situatie waarin we ons bevinden: is de huizenprijs in jouw regio stabiel of juist heel bijzonder? En hoe staat dat in vergelijking tot de koopsom die jij destijds voor jouw woning hebt betaald? Wanneer je dit hebt onderzocht kun je inschatten of een verbouwing de investering waard is of dat jouw verbouwing door veranderingen in de huizenmarkt wellicht wat tricky is.

Concluderend kunnen we in ieder geval stellen dat een verbouwing grotendeels terug te verdienen is door de waardestijging van jouw woning. Daarentegen kost de verbouwing an sich ook geld. Denk bij een verbouwing daarom niet alleen aan de waardestijging van de woning, maar vooral aan jouw eigen woongenot!

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Of denk je erover na om jouw woning te verkopen? Neem gerust contact met ons op! We komen graag bij je langs voor een waardebepaling.