Waarom is een energielabel noodzakelijk voor mijn woning?

Ben jij van plan om je huis binnenkort of over een aantal jaar te verkopen? Dan heb je vast al eens gehoord over het aanvragen van een geldig energielabel. Waarschijnlijk denk je er nu nog niet over na om een nieuw energielabel aan te vragen. Toch is dat zonde. Dit jaar zijn de kosten voor een nieuw energielabel namelijk nog erg laag, maar per 1 januari 2021 verandert daar een hoop in. Vanaf dan betaal je niet alleen de administratiekosten, maar gemiddeld zo’n € 190,-!

Wat is een energielabel?
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Aan de hand van verschillende niveaus maakt het label inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Je kunt het vergelijken met koelkasten, wasmachines of vriezers. De koelkast met een A-label is het energiezuinigst en de vriezer met label G kun je het beste zo snel mogelijk vervangen.

Voor woningen geldt dat net zo. Woningen met een A-label zijn voorzien van de nieuwste energiebesparende middelen zoals zonnepanelen, terwijl bij woningen met energielabel G nog veel te veranderen valt. Een energiezuinig huis betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Jouw woning draagt dan dus positief bij aan het milieu! Wanneer jouw huis minder energiezuinig is, lees je in het label naast een overzicht van de woningkenmerken, zoals het woningtype, de gebruikte isolatie, beglazing en verwarming ook de mogelijke aanpassingen terug.

Voordelen van een energielabel bij de verkoop van jouw huis
Ieder huis heeft zijn eigen charme. Een nieuwbouw woning van een paar jaar oud is veel moderner en krijgt een heel ander energielabel dan een huis uit de jaren ’70. Dat betekent niet dat het één beter is dan het ander. Het huis uit de jaren ’70 kan immers in de afgelopen jaren flink zijn aangepast om energiezuiniger te worden. Hoe gunstiger het energielabel, hoe interessanter jouw woning kan zijn tijdens de verkoop. Ook kan een gunstig energielabel effect hebben op de verkoopprijs van jouw woning.

Wat verandert er dan precies in het energielabel per 1 januari 2021?
Momenteel kun je het energielabel voor jouw woning eenvoudig online aanvragen. De aanvraag zelf is nu nog gratis en geeft direct een voorlopig energielabel af. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op de basisgegevens van jouw woning die geregistreerd staan bij het Kadaster (bouwjaar, type woning en oppervlakte). Zodra een onafhankelijke en erkende deskundige de gegevens heeft gecontroleerd en goedgekeurd, ontvang jij jouw definitieve energielabel van de Rijksoverheid. Hiervoor betaal je tot 1 januari 2021 enkel de administratiekosten.

Vanaf 1 januari 2021 zal een energieadviseur niet alleen jouw gegevens controleren, maar ook bij jou langskomen voor een inspectie om te bepalen welk energielabel bij jouw woning hoort. De adviseur kijkt dan naar de afmetingen van jouw woning, aanwezige isolatie in dak en muren en de aanwezige installaties zoals de cv-ketel en eventuele zonnepanelen. Op basis hiervan berekent de adviseur welk energielabel bij jouw woning hoort. Door dit huisbezoek stijgen de kosten voor het aanvragen van een energielabel flink! Gemiddeld wordt er voor een definitief energielabel zo’n € 190,- voor een eengezinswoning en € 100,- voor een appartement gevraagd.

Heb ik wel een energielabel nodig?
Ja, je bent zelfs verplicht om een energielabel te hebben op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen. Heb je dit niet geregeld? Dan krijg je een boete van € 170,- en moet je alsnog een energielabel aanvragen. Zonde natuurlijk! Daarom adviseren wij je om nog dit jaar een energielabel aan te vragen. Het afgegeven energielabel is immers 10 jaar geldig.

Ben je benieuwd of jouw woning al een energielabel heeft? Dan kun je dat hier controleren. Wil je jouw energielabel aanvragen of aanpassen nadat je jouw huis energiezuiniger hebt gemaakt? Op de website van de Rijksoverheid kun je dit tot het einde van dit jaar nog online regelen. Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van deze blog? Laat het ons dan gerust weten!