Wat doet een taxateur?

Bij het kopen van een huis heb je een taxateur nodig. Het is een uitspraak die je wellicht al eens gehoord hebt van familie of vrienden, of misschien al eens bent tegenkomen in één van onze blogs. Maar wat doet een taxateur eigenlijk? En waarom is dit zo essentieel? We nemen graag de tijd om het aan je uit te leggen.

Het nut van een taxatie

Kort gezegd bepaalt een taxateur als onafhankelijke partij de marktwaarde van jouw huis. Dat is natuurlijk geen gis of natte vinger werk, maar wordt gebaseerd op een aantal factoren. Door van te voren de basisinformatie over jouw woning op te zoeken, hebben we al een indicatie van de prijscategorie. Dit vullen we aan met informatie die we (bij jou) navragen over de staat van het onderhoud, eventuele aanpassingen of een verbouwing bijvoorbeeld.

Daarnaast bezoeken we de woning om een goed beeld te krijgen van het ‘object’, zoals we dat in makelaars termen noemen. Tijdens ons bezoek kijken we naar het type woning, het aantal vierkante meters, kamers en de ligging van het huis in de wijk, ten opzichte van faciliteiten en de zon. Je kunt je vast voorstellen dat het in prijs wel iets uitmaakt of jouw tuin op het noorden of zuiden ligt. Ook onderzoeken we voor welke prijs vergelijkbare woningen in de straat of wijk te koop staan of al verkocht zijn. Deze gegevens gebruiken we als extra referentie.

Essentieel belang

Onderaan deze zogenaamde optelsom rolt een waarde voor jouw woning uit. Om tot deze waarde te komen, hanteren wij vastgestelde regels vanuit het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). De uiteindelijke waarde werken we uit in het taxatierapport, welke je onder andere nodig hebt om een hypotheek aan te vragen bij de bank. In dit rapport vind je ook foto’s en verschillende bijlagen terug, ter onderbouwing van onze afgegeven taxatie. De taxatiewaarde is dus niet zomaar een gokje, maar van essentieel belang bij de aankoop van een nieuwe of verbouwing van jouw huidige woning!

Bovendien is de taxatiewaarde veelal niet gelijk aan de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt namelijk door de gemeente ingeschat als woningwaarde op basis van informatie uit het verleden. Daarbij wordt geen grondig onderzoek gedaan, maar puur gekeken naar cijfers en de omstandigheden van de huizenmarkt. Een taxatie van een erkende taxateur geeft de actuele waarde van jouw woning aan.

Is de aan- of verkoop van een huis de enige reden voor een taxatie?

Zeker niet. Ook wanneer je denkt dat jouw huis in waarde is gestegen door een verbouwing of stijging in de huizenprijs, is een taxatie mogelijk. Dit kan je namelijk een aanzienlijk rentevoordeel opleveren ten opzichte van jouw huidige hypotheek. In één van onze eerdere blogs somden we al eens alle redenen voor een taxatie op.

Wat kost een taxatie?

Als erkende taxateurs verzorgen wij een gevalideerd taxatierapport met NHG/NWWI voor slechts € 425,00 incl. BTWVoor appartementen of een taxatie specifiek voor een verbouwing berekenen wij een toeslag van € 50,00 incl. BTW. Ook voor bijzondere taxaties ben je bij ons aan het juiste adres. Hiervoor spreken wij graag vooraf een vast tarief op maat met jou af.

Wil jij weten wat jouw (toekomstige) woning waard is? We gaan graag voor je aan de slag! Neem contact met ons op voor het aanvragen van een taxatie. Heb je (voorafgaand) een vraag of opmerking? Laat het ons dan gerust weten, we komen graag met je in contact!