Welke energiebesparende aanpassingen zijn voor mijn woning de moeite waard?
Terwijl de een na de andere woningeigenaar zonnepanelen op zijn dak legt en de vruchten plukt van de resultaten, twijfel jij misschien nog of de ligging van jouw dak en jouw energieverbruik interessant genoeg zijn om zo’n investering terug te verdienen. Bovendien lees je steeds vaker over energiebesparende opties, maar weet je niet welke de investering waard zijn en daadwerkelijk helpen bij het bewuster omgaan met gas, water en licht. In deze blog leggen we je graag uit hoe je erachter komt welke energiebesparende aanpassingen voor jouw woning de moeite waard zijn!
Energieneutraal wonen
Volledig energieneutraal wonen is nog steeds een flinke investering. Dat geldt zowel wanneer je jouw bestaande woning wilt aanpassen, als wanneer je een nieuw huis bouwt en van scratch af aan rekening houdt met de natuur. Toch zijn er een hoop aanpassingen mogelijk voor een aantrekkelijk budget, waardoor je bijdraagt aan de aarde waarop we met z’n allen leven en tegelijkertijd op termijn jouw eigen portemonnee gevulder blijft. Benieuwd hoe?
Doe de energiescan!
Wanneer je twijfelt hoe je jouw woning het beste kunt verduurzamen, is de gratis online energiescan een aanrader. In deze online scan worden verschillende vragen gesteld omtrent isoleren, ventileren en jouw verbruik van gas en licht. Na het beantwoorden van alle vragen ontvang je een overzicht van mogelijke aanpassingen, gemiddelde kosten, opbrengsten en de terugverdientijd. Dit kan gaan over HR++ beglazing en kunststof kozijnen, het plaatsen van een warmtepomp, zonneboiler of de zonnepanelen zoals je buren. Het advies is gebaseerd op openbare gegevens en de informatie die jij zelf hebt ingevuld bij het beantwoorden van de vragen.
Energiebesparingen financieren
Nu je weet welke aanpassingen snel resultaat zullen leveren of welke verandering(en) voor jouw woning de moeite waard zijn, is het tijd om de financiële kant eens uit te lichten. Met een aantal offertes voor je neus kun je een goede afweging maken of je deze kosten zelf wilt en kunt financieren of dat je gebruik wilt maken van de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Ook kun je onderzoeken of jouw energiebesparingen mee te financieren zijn in jouw hypotheek of dat je binnen jouw gemeente aanspraak kunt maken op een subsidie.
Praktische tips
Naast de grotere aanpassingen zijn er ook makkelijk toepasbare tips en trucs te geven die ervoor zorgen dat je milieubewuster kunt wonen. Op de websites van Iedereen doet wat en Milieu Centraal vind je er een heleboel terug. Ga eens na wat jij nu al doet, of waar je nog kunt besparen. Want…
- Zet jij een timer aan wanneer je onder de douche stapt?
- Of de waterkraan uit tijdens het inzepen onder de douche?
- Trek jij stekkers van niet gebruikte apparatuur uit het stopcontact?
- En kies jij bij aanschaf van nieuwe apparatuur voor een gunstig energielabel (liefst A+++)?
- Heb jij de spleten en kieren van jouw woning al gedicht of afgeplakt met een tochtstrip?
- Of al eens gekeken hoe je jouw huis beter kunt isoleren?
- Branden er in jouw huis gloei-, halogeen-, spaar- of LED lampen?
Er zijn een hoop mogelijkheden om snel of juist heel uitgebreid te verbeteren. Waar start jij vandaag nog mee? Laat het ons weten, wie weet kun je met een paar kleine aanpassingen heel wat energie en gas verbruik verminderen. Of misschien heb je door de energiescan of andere tips uit deze blog toch besloten het groter aan te pakken? We zijn benieuwd naar jouw reactie!