Is de WOZ-waarde gelijk aan de verkoopwaarde van mijn woning?

In onze vorige blog schreven we over de WOZ-waarde en waarvoor deze waarde peiling gebruikt wordt. Als vervolg daarop nemen we je graag mee in het verschil tussen de WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning. Want ook al hebben deze drie veel met elkaar gemeen, ze zijn wel degelijk verschillend.

Vooropgesteld: de WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning kunnen en/of hoeven niet gelijk aan elkaar te zijn. De WOZ-waarde komt over het algemeen niet overeen met de taxatiewaarde die een makelaar voor jouw woning afgeeft. De verkoopwaarde kan daar nog eens extra van verschillen. Hoe dat zit, leggen we je in deze blog uit.

Wat is de rol van de WOZ-waarde bij de verkoop van mijn woning?
Deze vraag wordt ons geregeld gesteld en snappen wij heel goed. De Gemeente Waadhoeke taxeert alle onroerende zaken in haar gemeente en maakt daarbij gebruik van een vergelijkingsmethode, de zogenaamde waardebepaling. Zoals in onze vorige blog al aangegeven wordt daarbij rekening gehouden met de al bekende en nieuw ontdekte eigenschappen van jouw woning. Daarnaast houdt de gemeente rekening met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen uit jouw straat of buurt.

De WOZ-waarde van woningen kun je zien als de marktwaarde, waarbij twee waarderingsvoorschriften invloed hebben:

  1. Overdrachtsfictie, dit is de getaxeerde prijs die naar verwachting zal worden betaald voor de woning;
  2. Verkrijgingsfictie, wat inhoud dat de koper de woning in de staat waarin deze zich bevindt overneemt.

WOZ-waarde vs. taxatiewaarde
Daar waar een ambtenaar van de Gemeente Waadhoeke de WOZ-waarde vanaf een afstand taxeert, bekijken wij – als makelaar – jouw woning met andere ogen. Zo hechten wij bijvoorbeeld veel meer waarde aan de kwaliteit van afwerkingen, waardoor de taxatiewaarde dichter bij de verkoopprijs zal liggen dan de WOZ-waarde.

Betekent dat dan dat de WOZ-waarde niets zegt over een mogelijke verkoopprijs? Niet helemaal. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.

Hoe bepaalt mijn makelaar dan de verkoopprijs van mijn woning?
De verkoopprijs van jouw woning wordt niet enkel en alleen gebaseerd op de WOZ-waarde. Sterker nog, soms laten het zelfs links liggen. De WOZ-waarde van jouw woning is, zoals in onze eerdere blog al benoemd, gebaseerd op de waarde peiling van het vorige kalenderjaar. Om de juiste verkoopprijs van jouw huis te bepalen, kijken we vooral naar de staat waarin jouw woning zich zowel van binnen áls van buiten bevindt, meten we het één en ander op, vergelijken we jouw woning met woningen uit onze database en bepaalt ook de huidige markt een groot gedeelte van de uiteindelijke verkoopprijs. 

Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie. Voelt de potentiële koper zich in jouw huis prettig én thuis? Dan bestaat er een grote kans dat hij of zij geen enkele moeite met jouw verkoopprijs heeft.

Denk je er over na om jouw huis te verkopen en ben je benieuwd naar de verkoopwaarde van jouw woning? Neem dan gerust contact op voor een waardebepaling.